Putin, Şi görüşmesi: Stratejik ortaklık için anlaşmalar imzalandı

Putin, Şi görüşmesi: Stratejik ortaklık için anlaşmalar imzalandı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, altı yıllık yeni başkanlık döneminin ilk yurt dışı ziyareti kapsamında Pekin’de mevkidaşı Şi Cinping ile bir araya geldi. İki lider, Çin ve Rusya’nın stratejik ortaklığının derinleştirilmesine ilişkin ortak bildiri imzaladı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, bugün Pekin’de bir araya geldi. Putin, Şi tarafından Pekin’deki Büyük Halk Salonu’nun dışında görkemli bir karşılama töreniyle karşılandı. İki lider bir araya gelirken her iki ülkenin de milli marşları ve savaş ezgileri çalındı ve Putin’in iki ülkenin “sınırı olmadığını” ilan ettiği ilişkilerini derinleştirmesi beklenen iki günlük ziyareti başladı. Çin devlet medyasının bildirdiğine göre, Çin Devlet Başkanı Şi ve Rus mevkidaşı Putin, yeni bir dönem için Çin-Rusya kapsamlı stratejik ortaklığın derinleştirilmesine ilişkin ortak bildiriyi imzaladı. Rus ve Çinli yetkililer Pekin’de stratejik ortaklığı geliştirmek için 10 anlaşma imzalayacak.

Bu görüşme, Putin’in mart ayında yeniden seçilmesinin ardından gerçekleştirdiği ilk yurt dışı gezisi ve Batı’nın Ukrayna Savaşı nedeniyle benzeri görülmemiş yaptırımlarla vurduğu Rusya için ekonomik bir can simidi olan Çin’e altı ay içinde yaptığı ikinci gezi.

PUTİN: ÖNCELİKLERİMİZ TİCARET VE YATIRIM

Anlaşmaların imzalanmasının ardından açıklama yapan Putin, görüşmelerin ilişkilerin önemini gösterdiğini söyledi.

“Çin ile ortaklığın ilişkilerin nasıl yürümesi gerektiğine dair bir örnek olduğunu” belirten Putin, “İlk yurtdışı seyahatimin Çin’e olması mantıklı. Tüm meseleleri ele aldık” dedi.

Şi ile sürekli iletişim halinde olduklarını da kaydeden Rus lider, önceliklerinin ticaret ve yatırım olduğuna dikkat çekerek “Rusya, Çin’e gıda ihracatını artırdı” diye ekledi.

Putin ayrıca Yuan ve Ruble’nin, Rusya’nın Çin ile ticaretindeki payının yüzde 90’ı aştığını ifade etti. Ayrıca enerji konsunu da ele aldıklarını belirterek, “Enerji, önceliklerimizden biri” diye konuştu.

Exit mobile version