Gazze’de yeni bir ateşkes için de görüşmeler sürüyor. Hamas ve İsrail, Katar’ın başkenti Doha’da, Amerika Birleşik Devletleri, Mısır ve Katar’ın arabulucuğunda görüşmeler yapıyor. Amerikan yönetimi dün, anlaşmanın temel hatları üzerinde mutabık kalındığını açıklamıştı. Ancak bugün İsrail basını Netanyahu’nun yeni talepleri olduğunu yazdı.
İsrail’in Gazze’ye saldırıları sürerken gündemde bir kez daha geçici ateşkes var. Hamas ve İsrail heyetleri, dolaylı görüşmeler için Katar’ın başkenti Doha’da bir araya geldi. Görüşmeler, Mısır, Katar ve ABD’li uzmanların arabuluculuğunda yapılıyor. Görüşülen metin ise haftasonu Paris’te formüle edildi.Anlaşma taslağına göre Hamas, kadın, çocuk, yaşlı ve hasta 40 rehineyi serbest bırakacak. Karşılığında İsrail, 200 ila 300 Filistinli mahkumu salıverecek. Çatışmalara altı hafta ara verilecek.Amerika Birleşik Devletleri’nden, arabuluculuk çabalarında mutabakat sağlandığı açıklaması geldi. Bu açıklama, İsrail’in anlaşma taslağını kabul ettiğine işaret ediyor. Arabulucular, Ramazan’dan önce, geçici ateşkes ve takas anlaşmasına ulaşılabileceği konusunda umutlu. Ancak İsrail basını, Başbakan Benyamin Netanyahu’nun yeni şartlar öne sürdüğünü yazdı.Times of İsrael internet sitesine göre Netanyahu, Hamas’tan elindeki 130 rehineden sağ olanların listesini istiyor. Liste oluşmadan, anlaşmanın ayrıntılarını görüşmeyi reddediyor. Netahyahu, serbest bırakılacak Filistinli mahkumlardan ağır suç işleyenlerin Katar’a sınırdışı edilmesinde de ısrar ediyor.Hamas’ın talepleri arasında da İsrail askerlerinin Gazze’den çekilmesi vardı. Bazı kaynaklar Hamas’ın kısmi çekilmeye razı olduğunu, bazıları ise bu konuda ısrar ettiğini belirtiyor.Netanyahu’nun Refah’a operasyon tehdidi de sürüyor. Başbakanlıktan yapılan açıklamaya göre İsrail ordusu, savaş kabinesine operasyon planını sundu. Plan, çatışma bölgesindeki sivillerin tahliyesini öngörüyor.Ancak ne kadar sivilin, nereye tahliye edileceği henüz bilinmiyor.Amerikan CBS televizyonuna konuşan Netanyahu, ateşkes sağlanırsa Refah’a kara harekatının gecikeceğini ancak eninde sonunda yapılacağını söyledi. Kesin zafere çok yakın olduklarını belirten İsrail Başbakanı, “aylar değil, haftalar var” dedi.Katar’da müzakereler sürerken Filistin Yönetimi’nden de istifa geldi. Başbakan Muhammed Iştiyye, Filistin lideri Mahmud Abbas’a istifasını sundu. Amerikan yönetimi, Filistin Yönetimi’nde değişikliğe gidilmesi için bir süredir yoğun baskı uyguluyordu.
Göz Atın
Blinken’dan İsrail’e Refah uyarısı
ABD’nin orta kesiminde şiddetli fırtına ve hortum: Çok sayıda kişi öldü
ABD Dışişleri Bakanı Blinken’a Filistin protestosu
Doha’da ateşkes zirvesi (Gazze’de yeni ateşkes olur mu?)
Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.
KAI ile Sohbet Et
KAI ile Haber Hakkında Sohbet
Yapay zeka asistanı
Sohbet sistemi şu anda aktif değil. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.
Henüz geçmiş sohbet yok.
📬 Gündemi kaçırma!
Öne çıkan haberler ve güncel gelişmeler e-postana gelsin — spam yok, istediğin zaman ayrılabilirsin.
Çerez Onayı
Bu web sitesi, deneyiminizi iyileştirmek ve size kişiselleştirilmiş reklamlar sunmak için çerezler kullanır. Ayrıntılar için Gizlilik Politikamıza bakın.
a:2:{s:4:"text";s:17:"Yalnızca gerekli";s:4:"show";s:1:"1";}
Her zaman aktif
The technical storage or access is strictly necessary for the legitimate purpose of enabling the use of a specific service explicitly requested by the subscriber or user, or for the sole purpose of carrying out the transmission of a communication over an electronic communications network.
Preferences
The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
Statistics
The technical storage or access that is used exclusively for statistical purposes.The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
Tümünü kabul et
The technical storage or access is required to create user profiles to send advertising, or to track the user on a website or across several websites for similar marketing purposes.