İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırıları 152 gündür sürüyor. Ramazan ayı öncesi bir ateşkes beklentisi var. Ancak müzakerelerde beklenen ilerleme bir türlü sağlanamıyor. İsrail, rehine listesinin kendilerine teslim edilmesi şartında ısrarlı. Hamas ise bu isteğe yanaşmıyor.
İsrail’le Hamas arasında ateşkese varılmasına yönelik Kahire’de süren müzakerelerin üçüncü gününde de hiçbir ilerleme sağlanamadı. Hamas, Kahire’deki son tur müzakerelerde İsrailli heyetin bulunmamasına rağmen Gazze’de ateşkes için çalışmaya devam edeceğini duyurdu.Hamas’tan gelen açıklamada “Halkımıza yönelik saldırganlığın kapsamlı bir şekilde durdurulması için gereken esnekliği gösteriyoruz.” denildi.Hamas, Katar ve Mısır’dan müzakereciler Kahire’de, Ramazan ayına kadar 40 günlük ateşkes sağlamaya çalışıyor. ABD Başkanı Joe Biden ise ateşkese ilişkin bir kez daha konuştu. Biden, “İsrailli rehinelerin serbest bırakılması karşılığında Gazze’de ateşkes için masadaki anlaşmayı kabul edip etmemek Hamas’ın elinde” dedi.Biden, Gazze’ye daha fazla yardım ulaştırılması gerektiğini de belirtti.Konu, ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan ile Katar Başbakanı Muhammed Bin Abdurrahman el Sani arasındaki görüşmede de ele alındı. Beyaz Saray görüşmede “Hasta, yaralı, yaşlı ve kadın rehinelerin serbest bırakılmasının Gazze’de en az altı haftalık bir ateşkesle sonuçlanacağının vurgulandığını.” açıkladı.Hamas’a sunulan anlaşma, bazı rehinelerin serbest bırakılması ile Gazze’ye yapılan yardımların artırılmasını içeriyor. İsrail, Hamas’tan Gazze’de hayatta olan tüm rehinelerin listesini vermesini istiyor.Beyrut’ta konuşan Hamas Sözcüsü Osama Hamdan ise bir kez daha ana taleplerini yineledi.İsrail’in saldırılarına son vermesi ve tüm güçlerini Gazze’den çekmesi ile kaçmaya zorlanan tüm Gazzelilerin evlerine dönmesini istediklerini söyledi.Hamas, ateşkes sağlanmadan rehine takasının gerçekleşmeyeceğini ve çatışmalar durmadan hayatta olan rehinelerin listesini paylaşmayacaklarını da duyurdu.Hamas yetkilisi Basim Naim, “Tam olarak kaç kişinin hala hayatta olduğunu ve israil saldırısı sonucu öldüğünü bilmek imkansız.” diye konuştuRehinelerin farklı bölgelerde, farklı gruplarda bulunduğunu ve bu nedenle verileri toplayabilmek için ateşkes çağrısında bulunduklarını söyledi. 7 Ekim’de 253 rehineyi kaçırdığı belirtilen Hamas’ın elinde 130 rehine kaldığı düşünülüyor. Kasım’da varılan geçici ateşkes kapsamında 105 rehine serbest kalmıştı. Ateşkes öncesinde ise Hamas 4 rehineyi bırakmıştı.
Göz Atın
Blinken’dan İsrail’e Refah uyarısı
ABD’nin orta kesiminde şiddetli fırtına ve hortum: Çok sayıda kişi öldü
ABD Dışişleri Bakanı Blinken’a Filistin protestosu
Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.
KAI ile Sohbet Et
KAI ile Haber Hakkında Sohbet
Yapay zeka asistanı
Sohbet sistemi şu anda aktif değil. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.
Henüz geçmiş sohbet yok.
📬 Gündemi kaçırma!
Öne çıkan haberler ve güncel gelişmeler e-postana gelsin — spam yok, istediğin zaman ayrılabilirsin.
Çerez Onayı
Bu web sitesi, deneyiminizi iyileştirmek ve size kişiselleştirilmiş reklamlar sunmak için çerezler kullanır. Ayrıntılar için Gizlilik Politikamıza bakın.
a:2:{s:4:"text";s:17:"Yalnızca gerekli";s:4:"show";s:1:"1";}
Her zaman aktif
The technical storage or access is strictly necessary for the legitimate purpose of enabling the use of a specific service explicitly requested by the subscriber or user, or for the sole purpose of carrying out the transmission of a communication over an electronic communications network.
Preferences
The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
Statistics
The technical storage or access that is used exclusively for statistical purposes.The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
Tümünü kabul et
The technical storage or access is required to create user profiles to send advertising, or to track the user on a website or across several websites for similar marketing purposes.